Tuomari Marja Ala-Nikkola opasti perusteellisesti ruutua Lemmikkipalstalla:

Kokeilepa seuraavaa: Vie palkka valmiiksi ruutuun siten, että koira ei näe sitä. Lähetä koira ruutuun ehdottomasti normaalin noin 25 metrin päästä. Pitempi matka erittäin ok, lyhyempää on turhanpäiväistä opettaa koiralle. Kyllä normaali koira pystyy juoksemaan 30 metriä lujaa, on turhaa työtä opettaa se ensin juoksemaan 10 metriä. Näistä koirista tulee niitä kesken matkan pysähtelijöitä. Jos ruutuunlähetysmatka on treeneissä ylipitä, tuntuu kokeessa käytettävä matka helpolta ja lyhyeltä.

Jos koira harhautuu, tai ei lähde, JUOKSE hakemaan palkka pois. Voit vähän vielä intoa lisätäksesi heilutella tarjolla ollutta palkkaa koiran nenän edessä, mutta se ei missään tapauksessa saa ottaa sitä.

Vie koira sitten näkösuojaan ja palauta palkka uudelleen rutuun. Toista asia. Jos koira ei vieläkään, tajua, älä edelleen anna sen ottaa palkkaa ruudusta.

TÄRKEÄÄ:
Älä missään tapauksessa ala ohjaamaan tässä tilanteessa uusilla käskyillä koiraa lähietäisyydeltä ruutuun. Koiran on mentävä sinne yhdellä käskyllä KAUKAA LÄHETETTÄESSÄ heti alussa, muuten ei palkkaa heru.

Jokainen oma (pölvästikin) koirani on viimeistään neljännellä kerralla tajunnut jutun juuren: Ei ruuta, ei palkkaa. Ja kiitolaukkaa on menty ruutuun törppöjen väliin, jotta en ehdi nappaamaan palkkaa pois.

Tässä siis harjoiteltiin suoraviivaista NOPEAA juoksua ruutumerkkien keskelle.

Sitten toinen harjoitus, kun tämä menee putkeen: Vie palkka ruutuun ilman että koira näkee. Sitten menet kentällä ja otat vaikka seuraamista. Kääny kesken seuraamisen kohti ruutua välittämättä siitä, missä kulmassa sinua ja koiraa nähden ruutu on, ja lähetä koira ruutuun hakemaan palkka.

Tällä harjoituksella ruutu-käskystä tulee koiralle miellyttävä, koska se toimii palkka-sanana koiralle. Kun lähettelet koiraa rutuun mistä suunnasta kulloinkin, se oppii hahmottamaan, että törpöt on hyvä asia ja sinne voi mennä, vaikka ei ollakkaan suoraviivaisesti edestä lähettämässä. Auttaa koekentillä, joiden maanmuodot saattvat poiketa hygieenisestä neliskanttisista hiekkakentistä.

Jos koira tekee tässä tapauksessa virheen, eikä lähdekään ekalla kerralla ruutuun, JUOKSE hakemaan palkka pois. Toista harjoitus.

Kun nämä harjoituksen menevät hyvin, on sitten vasta aika aloittaa ohjaajalta tuleva heitettävä palkka.

Ongelmaksi voi kyllä koetilanteessa muodostua, jotta koira yrittää joka liikkeen välissä karata ruutuun hakemaan sitä palkkaa... Joten harjoittele myös niin, että rakennat ruudun, mutta et lähetä koiraa sinne koko harjoituksen aikana. Mutta tämä vasta sitten, kun se hysteerisesti yrittää hakeutua ruutuun ilman käskyä.

- Ala-Nikkola -

Täytyy kokeilla Dessin ja Ringon kanssa tätä.